23 juni: het eiland Kighy

Vandaag zullen we veel varen. Pas om 17.00 uur wordt de aankomst verwacht bij het eiland Kighy en later zal blijken dat het door oponthoud bij een sluis nog een uur later zou worden. Die vertraging blijft niet in de reis hangen, nee het bezoek aan het eiland wordt gewoon een uur ingekort!
Dit bleek achteraf wel jammer, want het eiland leende zich uitstekend voor een fikse wandeling, maar daar ontbrak ons dus de tijd voor.
Vandaag dus op het schip alle tijd voor andere activiteiten. Terwijl Margo naar een workshop servetten vouwen ging, bezocht Harry in de ochtend de documentaire film “Wie vermoorde Iwan de Verschrikkelijke?” Ingewikkeld verhaal met een onduidelijke uitkomst. De wetenschappers delen hun mening niet, maar dood is hij wel!!
Tussen de middag hadden we een lezing over de geschiedenis van Rusland van Iwan de Verschrikkelijke tot aan de huidige voor Russen zeer populaire Vladimir Poetin. Rusland is trots op z’n leider, misschien ook wel omdat hij niemand meer dat 13% belasting laat betalen…..
Feit blijft inderdaad dat Rusland het in de Westerse wereld heeft te stellen met erg veel anti propaganda, maar wellicht is dat andersom ook wel zo. Dat wij als enige Hollanders deze cruise maken en het feit dat veel Amerikanen hun reis naar Rusland annuleerden is wellicht een signaal wat dit bevestigd.
We hebben er met z’n allen mooi over kunnen praten en dat is dan echt een toegevoegde waarde van zo’n cultuurreis.

image

Op Kighy aangekomen, zien we allerlei houten woningen die met dusdanige verbindingen zijn gebouwd dat er geen spijker aan te pas komt. Daarbij gebruiken ze ook een houtsoort waarin hars zit, wat naar buiten komt en dan gaat werken als lijm.
Alles van hout, tot de kerk aan toe inclusief dakpannen die uit bomen worden vervaardigd.
We maken een wandeling met een plaatselijke gids en zien in de huizen het leven van lang geleden. Doet denken aan de openlucht musea die we ook in Nederland kennen. Weer veel gezien en jazeker nog meer foto’s gemaakt.
De scheepsfluit klinkt en we vertrekken voor onze volgende stop: Mandrogy, de laatste tussenstop voor eindstation Sint Petersburg.

image

Leave a comment