26 juni: bezoek aan de Petershof

Na een korte nacht, gaat de wekker toch weer op tijd. Vandaag staat het “Russische Versailles” op het programma: de Peterhof. Het paleis ligt 25 km van St. Petersburg aan de Finse golf. Valt ons tijdens bezoek ook op, dat we meer blonde mensen zien. De invloed dat we dichter bij Finland zitten??
In de Peterhof maken we een wandeling door het park met haar talloze fonteinen. De een nog mooier dan de ander. Veel is versierd met bladgoud of een gewoon goud vernislaagje.

image

Na een centrale rondleiding, krijgt ieder nog de gelegenheid om op eigen houtje door het park te gaan. We hebben een lunchpakket mee en zoeken een bankje om dit te verorberen. Al snel is het weer tijd om de bus op te zoeken.

image

We rijden terug naar het centrum van St. Petersburg omdat we in de middag een rondvaart over de Neva zullen maken en door de grachten van de stad. Peter de Grote had in zijn Nederlandse tijd het grachten systeem van Amsterdam gezien en heeft dit hier nagebootst. Een systeem van ringen rond het stadscentrum.

image

Na de rondvaart krijgen we nog war tijd voor onszelf. Eerst maken we een korte zoektocht naar een breiwinkel, maar dat leidt ondanks de hulp van enkele Russinnen niet tot succes. We komen uit in een Subway restaurant waar een uitstekende wifiverbinding is. Even gebruik van gemaakt om een teken van leven naar Holland te sturen.
Daarna wandelen we naar de prachtige bloed kerk. Wat een kunstobject!!
De tijd vliegt natuurlijk weer en we moeten naar ons verzamelpunt. We gaan samen in een volgepropte metro terug naar ons schip voor het avondeten.
De avond is verder vrij en we genieten van een prachtige zonsondergang. Ook is het tijd om de blog  even bij te werken.
Misschien denken de mensen dat ik daar de halve vakantie mee bezig ben, maar dat valt reuze mee want ik heb een zeer snelle hand van schrijven. Dit verslag bv. schrijf ik ook zo even in de bus om de tijd te doden. Ik ben dankbaar voor dit talent!

image

Leave a comment